joi, 21 octombrie 2010

Despre instrumentul muzicuta/harmonica -cursuri lectii video muzicuta/harmonica



Despre instrumentul muzicuta/harmonica- cursuri lectii video muzicuta/harmonica


Muzicuta/harmonica este pe linga vocea umana si propriile maini, probabil cel mai portabil instrument muzical din lume, folosit in muzica.

Corpul unei muzicute este facut din plastic sau lemn, cu placute acoperitoare din metal. Ea functioneaza pe baza unor lamele metalice care vibreaza atunci cind sufli sau inspiri prin una din cele 10 gauri (la muzicuta clasica de blues). Suflatul intr-o gaura produce un sunet ce corespunde cu pozitiile 1, 3 si 5 din scala muzicutei diatonice in timp ce daca tragi aer prin aceeasi gaura produci alt sunet.

Exista mai multe tipuri de muzicute diatonice, fiecare avand o gama proprie in timp ce muzicutele cromatice includ toate sunetele naturale si inalte, permitand interpretilor sa moduleze pe toate notele. Muzicutele cromatice includ si un buton care permite trecerea intre "sharp" si "flat" (terminologie din teoria muzicii).

Conform unor surse, muzicuta se trage din vechiul instrument chinezesc numit SHENG (instrument de suflat cu tevi).

Un adolescent german numit Christian Friedrich Buschmann a detinut primul patent de productie a instrumentului muzicuta pe care il denumea "Aura".
Pe la mijlocul anilor 1800 (sec XIX) un emigrant ajuns pe continentul american pe nume Richter a dezvoltat prima muzicuta diatonica, de la acest produs pornind toate modelele de muzicute din zilele noastre.

Abia spre finele secolului al XIX-lea acel Mathias Hohner - un ceasornicar german - a dezvoltat si definit ceea ce stim noi ca este o muzicuta. El a trimis cateva exemplare unui var din America care la rindul lui le-a impartit muzicienilor de pe continentul american.

In zilele noastre, desi exista multi producatori de muzicute renumiti, nici unul nu este la fel de cunoscut ca Hohner si muzicutele sale, considerate de cele mai multe ori drept cele mai bune instrumente. Folosite la jazz, blues, rock, country si folk, muzicuta/harmonica este unul dintre cele mai intalnite instrumente.

Despre instrumentul muzicuta/harmonica- cursuri lectii video muzicuta/harmonica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu